Omzien naar een ander is voor mij: een beetje van wat ik als mens en professional kan, in te zetten voor iemand anders die dat gebruiken kan. Dat vraagt soms een beetje van mijn tijd, een beetje aandacht en een beetje liefde. Meer is het niet.

Toch maken die beetjes soms een groot verschil.

Zo ook voor de dochter van een vriendin van mij. Een paar jaar geleden verloor zij haar vader plotseling; van het ene op het andere moment.

Ik heb niet veel gedaan, behalve er voor haar te zijn op moeilijke momenten, vooral toen het lastig ging op haar Mbo-opleiding en stage. Te luisteren, mee te gaan bij lastige gesprekken, mee te denken over hoe ze zelf moeilijke situaties aan kon pakken. En mee te genieten van de stappen die zij zelf met resultaat heeft gezet. Ze haalde haar diploma, ging aan het werk, haalde afgelopen maand de 21+ toets en start in september met een deeltijd HBO-opleiding.

Ik kreeg met Kerstmis deze brief van haar.

Het is een brief die ik de rest van mijn leven met me mee zal dragen. Ik plaats hem met goedkeuring van haar, want: kleine beetjes, ze helpen echt! #kijknaarelkaarom #geefeenbeetje #gelukkignieuwjaar

Headerfoto by Claudio Schwarz on Unsplash