Infographic plastic web JIJIn april 2016 berichtte de NOS dat een overschot aan ingezameld plastic afval dreigt en dat deze overschotten dreigen te worden verbrand in plaats van gerecycled. Diverse media namen dit bericht over. Dat was aanleiding voor het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en Natuur & Milieu om – met ondersteuning door onderzoeks- en adviesbureau CE-Delft – de feiten over plastic inzameling en recycling op een rij te zetten. Dat gebeurde met de ‘Factcheck plastic recycling’, waarvoor wij in opdracht van het KIDV de redactie en de publiciteit uitvoerden.

Uit deze factcheck blijkt dat – dankzij verbeterde technieken – tegenwoordig sorteerrendementen van 90 procent gangbaar zijn. Kort daarna verscheen in de NRC de rubriek ‘NRC.checkt’, waarin mede op basis van de factcheck van het KIDV werd geconcludeerd dat geen 25 maar 10 procent van het ingezamelde plastic afval verdwijnt in de verbrandingsoven.

Om ook consumenten goed te informeren over wat er met ingezameld plastic gebeurt, hebben we vanuit het KIDV, samen met Milieu Centraal een infographic opgesteld. De infographic is geproduceerd door AVEQ Groep en inmiddels al door diverse stakeholders in de eigen communicatie met consumenten gebruikt.

Klik hier voor de infographic ‘Wat gebeurt er met ons plastic verpakkingsafval?’