Die vraag stelde de Alphense wethouder Hoekstra in een column in het ‘Alphens Nieuwsblad op 1 juni jl. En hij stelde nog een paar vragen. Zoals: “waarom is een ISD-kaartje dat online wordt besteld, verpakt in zo’n enorme doos?” En: waarom geven producenten niet op de verpakkingen aan in welke afvalbak deze moeten weggegooid?”

De wethouder schreef zijn column naar aanleiding van het project 100-100-100 dat in Alphen aan den Rijn wordt uitgevoerd. Waarbij 100 gezinnen, 100 dagen, 100 procent zonder afval proberen te leven. Een mooi project, juist omdat de gemeente Alphen aan den Rijn zich inzet voor meer gescheiden huishoudelijk afval.

Onze reactie naar aanleiding van de column van de wethouder? “Een typisch geval van jammer.” Dat dachten we privé, als inwoners van Alphen aan den Rijn én in onze functie van professionals op dit onderwerp.

Want wat wil het geval? De verklaring voor de komkommers (en andere groenten) die soms zijn verpakt in plastic, is heel makkelijk via Google te vinden. Bijvoorbeeld op het Meldpunt Verpakkingen, waar consumenten vragen kunnen stellen over verpakkingen en waar de antwoorden staan gepubliceerd. En het antwoord op de vraag wat thuiswinkels gaan doen aan te grote verpakkingen, staan in zogenoemde verduurzamingsplannen . Dit zijn plannen die branches, zoals Thuiswinkel.nl hebben opgesteld en nu en in de komende jaren uitvoeren. Verder vermelden steeds meer bedrijven weggooi-symbolen op hun verpakkingen. Er is zelfs een officiële ‘Weggooiwijzer’ beschikbaar, met iconen die bedrijven daarvoor gebruiken.

Om niet in het gevoel van ‘jammer’ te blijven steken, hebben we de wethouder een e-mail gestuurd. Met daarin de makkelijk vindbare plaatsen voor de informatie die hij had kunnen gebruiken. We hadden al een uitnodiging van een van de ambtenaren om een keer een kop koffie te komen drinken op het stadhuis in het kader van dit onderwerp. Dat gaan we nu binnenkort doen. Niet in de laatste plaats vanuit het adagium dat communicatie bruggen bouwt tussen mensen. En dat is echt niet alleen nuttig in Alphen aan den Rijn …